Ny knivlov.

Kniv er okay, hvis du har et formål
Hovedreglen i loven er, at alle knive og blankvåben må bæres på offentligt tilgængelige steder, så længe at det sker i forbindelse med arbejde, sport eller fritidsbeskæftigelse.
Der er dermed lagt op til, at det kun er særligt farlige knive, som er fuldstændig ulovlige medmindre man har fået en særlig tilladelse af politiet til at have dem på sig. Se faktaboksen for en oversigt over alle de ulovlige knive.

Disse knive er ulovlige:
Det kræver tilladelse fra politiet at have disse våben:
Knive der overstiger 12 centimeter (Medmindre den er udformet til et konkret, lovligt gøremål)
Knive med tværstillet greb beregnet til stød.
Springknive og springstiletter.
Faldknive og faldstiletter.
Foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af én hånd (butterflyknive).
Knive, der er konstrueret til at hænge om hals eller skulder, og som fra denne placering kan trækkes ved brug af én hånd.
Kastestjerner, kasteknive, kasteøkser og lignende.
Kårdestokke og andre blankvåben, der fremtræder som en anden genstand.
Fold ud
Med andre ord: Du må gerne have en kniv eller dolk på dig - så længe du har et formål med det.
En af de store forskelle fra den tidligere knivlov er, at en enhåndsbetjent foldekniv ikke længere er kategoriseret som ulovlig. Derfor må du for eksempel også gerne tage lommekniven med dig.
Med lommekniven kan et ’anerkendelsesværdigt formål’ også være bredere, end ved almindelige knive.
Det betyder, at lommekniven i princippet vil være ulovlig, hvis man har den med i nattelivet eller på offentlige steder med mange mennesker, hvor der ikke er et formål med det.
Der vil for eksempel godt kunne være et formål med at tage kniven med på skovturen, hvorfor lommekniven er lovlig i den situation - men man må ikke efterfølgende tage den med sin ind i eksempelvis supermarkedet, hvor der ikke er noget formål med at have den på sig.

Strengere straffe på vej
Når loven træder i kraft får de danske domstole også mulighed for at straffe folk, der overtræder loven, hårdere.
Det vil især gå ud over tidligere dømte. Har man tidligere fået en voldsdom eller blevet straffet for at gå ulovligt med kniv, vil det være en skærpelse.
Samtidig vil en overtrædelse første gang også betyde en hårdere straf. Den stiger fra 7 til 40 dage for personer der ikke tidligere er straffet. Det vil eksempelvis ske, hvis man bærer kniv på steder, hvor der erfaringsmæssigt er høj risiko for vold - eksempelvis i nattelivet eller kriminelle miljøer.